Preskoči na glavni sadržaj

Svi se mi, u određenom trenutku života, nečega bojimo




Ako smo mi Hrvati u čemu dosljedni, onda su to krajnosti;

 “’41., ’91. ”,“veliki i mali Hrvati”, “ustaše i partizani”...

I evo nas... Ušli smo, končno, u novu eru. Prešli na sljedeći nivo. Otišli, prvi put, u korak sa svijetom:

Karantena za/protiv, maske pomažu/štete, krenulo od šišmiša/pušteno iz laboratorija, prijavljivanje susjeda da /ne (u tome bar imamo iskustva)...

A oni suprotnog mišljenja su zatucani, neodgovorni, izmanipulirani, skloni teorijama zavjere ili se prave pametni.

I opet smo otišli u krajnost, a istina je možda na obje strane.

Nije nužno zatucana i glupa seljačina, netko tko razmišlja o “nuspojavama” zatvaranja, o otkazima i ekonomskim posljedicama.

Možda taj kome se rugaš, uopće nije površan i ne plače zbog kave ili zbog vlasnika ugostiteljskog objekta, osobno. Možda plače, jer gleda iza svega toga. Jer slika je uvijek šira. Postoji cijeli lanac proizvođača koji opskrbljuju objekte u kojima se, između ostalog, poslužuje i kava. Vinari, proizvođači raznih vrsta pića ili ugostiteljske opreme na primjer. Što s njima? Njihovim djelatnicima?  Što je s dobavljačima, svih tih proizvođača? Što je s njihovim djelatnicima? Ključ u bravu? Otkazi?  Jesu li baš svi oni sebične, gramzive svinje koje su sve ovo i zaslužile? I vlasnici i radnici na liniji? I portir i referent i  uprava i čistačica? I njihove obitelji?

Što je s popularnim hrvatskim bijegom u inozemstvo? Hoćemo li moći pobjeći, kada ovdje sve još jednom ode k vragu, ako i svugdje drugdje, bude odlazilo “k vragu”?

Prije nekoliko dana, sam imala Zoom sastanak, s klijentom iz SAD. Procjena je; da se 35%, trenutno zatvorenih ugostiteljskih objekata, u New Yorku, NIKADA više neće otvoriti. Što to znači za cijeli onaj lanac, koji radi s njima?

Vidiš, nije samo kava u pitanju! Ne radi se samo o zlim hrvatskim kapitalistima. Ne radi se o mjesec dva, godinu “strpljenja” pa ćemo “kao nekad”. Puno je veće od toga. 

Misliš da se ta “zatucana seljačina” kojoj se rugaš, zaista nema razloga brinuti?

Nije zatucana i glupa seljačina, koja se “hrani” informacijama s Indexa, netko tko se boji korone. To što je od (u svijetu) ukupnog broja zaraženih osoba; 99,4% bolesnika s blagim simptomima, a 0,6% s teškim, to što je od ukupno zatvorenih slučajeva; 97 % oporavljenih, a 3% umrlih, znam, tebi govori sve, ali možda baš toj osobi, kojoj se rugaš, ne znači puno.

Možda je prošla 11 kemoterapija i 2 mjeseca zračenja. Možda je, nakon mjesecima teške bitke, napokon dobila negativne tumorske biljege i dobre nalaze CT-a. Možda su joj počele rasti kosa, trepavice i obrve. Tijelo joj se oporavlja. Možda se napokon može nadati!!! I baš sada, nakon svih neprospavanih noći i svega što je prošla, ne može si priuštiti kockanje s tim hoće li ona biti u 99,4 ili u 0,6% statističkih podataka.

Možda je danas to netko meni, a možda će sutra biti netko tebi blizak!

Ili i ti misliš da se ta “zatucana seljačina” kojoj se rugaš, zaista nema razloga brinuti?

Zatucanih, sebičnih seljačina je uvijek bilo i bit će! I na jednoj i na drugoj strani. Ali nije to nužno, svatko tko razmišlja drukčije od tebe. Jer vidiš, imate makar jednu zajedničku stvar. Strah!

Ja ne želim, živjeti u strahu. Od korone, od raka, od multiple, od lezija na mozgu, od moždanog, od srčanog, od prometne, od potresa, od poplave, od milijun malih i velikih stvari koji nam svima svakodnevno prijete. Ne želim!

A opet se nekako, svi mi ( i ja), u određenom trenutku života, nečega bojimo!

Ne moraš se slagati, ali možeš pokušati razumjeti nečije razloge! Tuđi strah!

Zatucanih, sebičnih seljačina je uvijek bilo i bit će! Bit će uvijek onih, koje nije briga za druge, sve dok je njima dobro. Bit će i onih koji ne razumiju! Koji će okrenuti očima, naočigled. Neće pokušati sakriti svoju netrpeljivost ili gađenje! Bit će i onih koji će se uživati, kad susjedu crkne krava. Čak štoviše, molit će zdušno za taj trenutak! A kad se trenutak dogodi, onda će nazvati redom one slične sebi, sjedeći na rubu kauča, motajući kažiprstom pramen kose i uz glasni hihot ili lažnu brigu komentirati tuđi fijasko.

Ako si i naletio na takvog; s takvima rasprave ne vrijede!

Možeš im pričati koliko god hoćeš, oni ne vide, da smo svi mi nekako, u lancu povezani. Kad se jedna kockica zaljulja, cijeli domino pada!

A ako ikad i shvate, bit će kasno! 


S APortala

Primjedbe