Preskoči na glavni sadržaj

Ima li ljubav rok trajanja?




Proljeće dvije tisuće i neke. Uobičajeni „ubij vrijeme na pauzi“ razgovor,  se pretvorio u žustru raspravu! Tema: Ima li ljubav „rok trajanja“. Na jednoj strani kolega. Na suprotnoj ja! On tvrdi kako ljubav između dvoje ljudi može trajati maksimalno 5 godina. Ja... uvjerena da se šali! Kako takvo što shvatiti ozbiljno? Ali on jeste bio ozbiljan! A ja zbunjena. Odakle mu uopće 5 g.? Zašto ne 3 ili 7? Je li radio nekakvo kliničko ispitivanje?


"Bože pa ne pričamo o pašteti! Pričamo o ljubavi. Nešto što je kvarljivo ima rok trajanja. Ako je nešto kvalitetno, rok je neograničen!" bila sam uporna.


„Nemaš pojma o čemu pričaš! Živiš u oblacima! Vidjet ćeš već, tko je u pravu!“- rekao je, patronizirajući mlađoj, „neiskusnijoj“ kolegici!


"Radije ću živjeti u oblacima, nego na početku veze uključiti štopericu i odbrojavati!"

 Prošlo je poprilično godina od tada, a ja sam još uvijek u oblacima. Ako ćete to tako nazvati. Iako kad kažete za nekoga da je „u oblacima“, obično zamišljate nepopravljivog romantičara. A romantika u mojoj izvedbi, nema veze s onim uvrijeđenim poimanjem te riječi. Kod mene je ona uvijek „oplemenjena“ daškom sarkazma i prstohvatom cinizma. Ali da, i dalje stojim  iza svoje teorije. Ne mislim pri tome da je kvalitetna veza ona u kojoj nema rasprava i svađa. Ona u kojoj se takmičite u broju srceparajućih objava, s vlastitim fotografijama, na društvenim mrežama.  U kojoj nitko ne stišće pastu za zube od pola.  Ona u kojoj on uredno pospremi svoju odjeću, a ona svaki ručak pripremi u 3 slijeda. I sve to, naravno uz razdragani  smiješak. Onako, kao u  američkoj reklami za deterdžent iz 50-ih.

Ne, nije to ono što zamišljam pod pojmom kvalitetna veza. To je predstava za javnost, a ne veza! Kvalitetna veza je ona u kojoj se posvađate oko toga tko je od vas dvoje kriv što ste se uspjeli izgubiti u gradiću od stotinjak stanovnika, a dan poslije skupa kuhate ručak i rugate  se jedno drugom zbog toga. U kvalitetnoj vezi ostajete unatoč tome što jedno od vas duže radi, a drugo često putuje i rijetko se vidite. Jer znate, da onda kada jeste napokon skupa, upravo ste s onom osobom s kojom biste najradije bili u tom trenutku. U njoj znate  kad naiđete na problem, da ćete se prvo obratiti partneru za pomoć. I nitko ne mora na krevetu laticama ruža crtati srca. Ali budite sigurni da će vas poljubiti kad se kasno vrati s posla kući, iako misli da već spavate. U kvalitetnoj vezi ćete se partneru narugati kad se za vrijeme prehlade ponaša kao trudnica u rađaoni. A on će vam uzvratiti kad po 345 put ne možete naći ključeve u torbici. Pri tom se nitko neće ljutiti. Posvađat ćete se kad on zakasni po dijete u školu, a vi mu zaboravite kupiti pjenu za brijanje. Nemojmo se zavaravati, posvađat ćete se i zbog ozbiljnijih stvari. Često! Ali naći ćete rješenje. Skupa! Smijat ćete se i grliti! Svakodnevno. Imat ćete periode u kojima vrištite i periode kad ćete uživati sami i nitko vam drugi neće trebati. Nekima od vas će se dogoditi da se slažu savršeno! Ali bit će zlih jezika kojima to neće odgovarati. Pokušat će dijeliti „dobronamjerne“ savjete. Nekad iz zavisti, nekad iz čiste zlobe. Na vama je da odlučite koliko i kako takve držati na distanci ili ih u potpunosti izbaciti iz života. U kvalitetnoj vezi znate da ste vas dvoje bitniji od takvih slatkorječivih laskavaca, željnih pažnje.  Naposljetku i zato što je kvalitetna veza  ona u kojoj vas iznerviraju mane vašeg partnera, ali znate da je lista s vrlinama puno duža. U takvoj vezi ste svjesni kako ni vi niste baš mačji kašalj. I da partner, zbog vas, treba "ponekad" okrenuti prekidač za strpljenje  na najjače. Najbitnije... U kvalitetnoj vezi ćete se osjećati sigurno.

Ako ste spremni na sve to... hrpu lijepog sa zaista kratkim intervalima "ružnog", nećete odbrojavati koliko ima do kraja veze kad budete  VEĆ 4 godine skupa. Kada  imate zajedničke teme i interese, kada volite istu glazbu, knjige, filmove, sličnih ili istih ste uvjerenja, kada u partneru nađete najboljeg prijatelja, tko vam može odrediti rok trajanja.  Bit ćete svjesni da se možete skupa držati za ruke s 80. Ali znat ćete da je život nepredvidiv. Da će vam često podmetnuti nogu i testirati vaše strpljenje. Ipak ustat ćete i tada! Jer znate da je ona lista s vrlinama duža!  I to je ono što se računa.

16.4.2019. Ja, koja živim u oblacima, sam proslavila devetu godišnjicu braka. Ovo ljeto slavit ćemo i 12 g. veze. U oblacima, naravno. Iako ponekad bude grmljavinskog nevremena, neću vas lagati.

Da ne zaboravim... kolega, što je s njim? Kolega je moj suprug! Kako je ono rekao: „Vidjet ćeš ti već tko je u pravu!“

Vidim! I sviđa mi se što vidim!

Pa ... neka nam je sretna godišnjica, Mirek!
S APortala
 
 

Primjedbe