Preskoči na glavni sadržaj

Portugal, eu te amo

Od kad sam stupila na Portugalsko tlo bila sam u transu! Sve do recepcije. Pričam 4 strana jezika i zahvaljujući njima snalazim se na još nekoliko! Prijava na recepciji u centru Lisabona je izgledala otprilike ovako:

„Hallo, do you speak English!“

„Não! Português!“

„Parla Italiano?“ Kontam si, sličan je. Znat će.

„Não! Português!“

„Sprechen Sie Deutsch?“ ne odustajem naivno.

„Não! Português!“

Nisam više pokušavala! Izvadim osobnu i pokažem ključeve.

„OOO chaves!“

„Sim, sim chaves!“ odgovorim sretno na  tečnom portugalskom,


Od tog trena ljubav je rođena! Nakon 10ak dana u Portugalu progovorila sam portugalski! I pod tim ne mislim samo „Bom dia! Obrigado (a)! Por favor!“  Moram priznati da taj prisilni, ubrzani tečaj ima smisla!

No nemojte brinuti zbog jezičnih barijera. U Portugalu ih nema. Ljudi će s vama veselo razgovarati dok jedete Pastel de nata i pijuckate Ginjinhu! Toliko su susretljivi da će vam, ako ne znaju jezik objašnjavati i rukama i nogama , ako treba. Pa krenimo u portugalsku avanturu!

U Lisabon se morate zaljubiti. To je grad koji ima  i kulturu i povijest i ljude koji će vam na svakom koraku poželjeti dobrodošlicu. Nigdje drugdje nećete vidjeti starčiće kako igraju šah  ili hrpu djece u dresovima koja igraju nogomet, nasred ulice, u centru grada.  Grad u kojem je klima savršena, a gastronomija još bolja! Ovo je grad koji ima baš sve! To je velegrad s dušom, malog intimnog gradića. To je grad kojeg ćete se sjetiti s osmjehom na licu! Ali i hrpom pomiješanih emocija jer... Sigurna sam da će vam nedostajati svaki put kad ga se sjetite. Bit ćete istovremeno sretni što ste ga upoznali ali i tužni što više niste tamo.   

Lisabon je smješten na obali Atlanskog oceana, na ušću rijeke Tejo. Jedan je od najstarijih gradova na svijetu.  Izgrađen je na 7 brežuljaka. Šetnja gradom liči na dobar kondicioni trening. Pripremite se na to da stalno idete gore, dolje! Podsjeća na San Francisco! Kad smo kod San Francisca; odite obavezno do mosta Vasco de Gama. Ja sam imala osjećaj da sam u Bay Area na Golden Bridge!

Toliko o usporedbi s Amerikom! Ili ičim drugim!


Najljepši dio grada po meni je Belem. Vjerojatno vam je poznat toranj u tom djelu grada. Toranj je izgrađen u 16. stoljeću. Bio je dio obrambenog sustava ušća rijeke Tejo! U blizini je i Spomenik otkrića, Padrao dos Descobrimentos! Na spomeniku je između ostalih isklesan Vasco da Gama! S tog mjesta je krenuo u pomorsku ekspediciju i otkrio put ka Indiji!  Ispred spomenika na podu su iscrtani kompas i karta svijeta!
U Belemu se nalazi i Jeronimski samostan. Predivna renesansna građevina, koju se isplati posjetiti zbog fascinantne arhitekture ali i Arheološkog muzeja i Muzeja pomorstva koji se nalaze u njemu.
Bairro Alto je dio grada prepun lokalnih trgovinica, restorana i kafića. Ako želite napraviti pauzu u obilasku kulturnih znamenitosti, nemojte zastati na Trgu Principe Real, jer su cijene znatno skuplje nego u susjednim uličicama. Ali obvezno prođite ovuda kad budete išli prema vidikovcu Miraduoro de Sao Pedro de Alcantra. Zbog spektakularnog pogleda s ovog mjesta, osjetim nostalgiju svaki put kad ga se sjetim.
Svakako odvojite vremena za razgledavanje dijelova grada Baixa, Avenida i Alfema. 

Rekli su nam da se u Lisabonu i čitavom Portugalu radi od 10-11 ujutro pa do 18-19 navečer.
 „Vidi kako su naivni! Možda nekad, ali ne više!“ narugali smo se (prvog dana), oko 8:30 ujutro ispred trgovine, na kojoj je pisalo da radi od 9. I zaista, nemojte ni sumnjati, otvorili su.

U 11! 
U noćni život se ide iza ponoći. Svakodnevno! Nakon par dana njihovog životnog ritma, radno vrijeme od 11, vam zaista neće smetati!

Kažu da je za Portugal dovoljno 10-ak dana! Nama nije bilo! I kako bi?! Lisabon, Porto, Cascais, Sintra... kako se vratiti, a da ih ne vidiš.

Porto

Mi smo krenuli od  željezničke stanice São Bento! Po meni jako dobra ideja, jer je iznutra ukrašena mozaikom od  azujelo pločica! Te pločice ćete viđati po cijelom Portugalu i nemojte se čuditi kada ih vidite na fasadama. Pločice na stanici, prikazuju povijest Portugala, a datiraju još iz vremena Maura!  Jedinstveno! Zadivljujuće!

Kad čovjek pređe preko mosta Luis I, ulazi u Raj, a  izlazi opijen. Doslovno! Toliko vinskih podruma, teško je odabrati u koji.  Mi smo išli u Caves Cálem. Ako volite vina, ovo ne smijete propustiti.  Nisam alkoholičar ali ovdje to i ne bi bio grijeh. Grijeh bi bio biti tamo i ne degustirati!

A možda bi bilo pametno to ostaviti za kraj i prije toga vidjeti Ribeiru, katedralu Se nalaz i Palácio da Bolsa s pozlaćenom Arapskom sobom, crkvu sv. Frane... 
Previše? Trebate predah? Jedan od razloga zašto volim Ribeiru je i taj što je tu sve na jednom mjestu! Tu ćete naići i na hrpu restorana i kafića. I ne morate se bojati! U Portugalu možete fino jesti i piti, a da ne potrošite velike novce. To je još jedna od prednosti ove države, u odnosu na mnoge druge!


 Sintra

Ne možete se vratiti kući, a da ne vidite bajkovite dvorce u Sintri. Dijete u vama će vrištati od sreće. Toliko boja  u arhitekturi nisam  vidjela nikad  prije, a vjerujem, neću ni poslije! Kad dođete prvi put iz države gdje su fasade žute i bijele, zastat ćete na tren. Ali samo na tren. Zatim će vas ponjeti  ta koloritna  razigranost!

Pogledajte samo palaču Pena! Zamislite ju bijelu ili sivu kao u  "ozbiljnim" kraljevinama.... Ne, ne i ne... upravo ovakva je savršena.






Priča o Portugalu bi se rastegnula u nekoliko nastavaka, da u detalje krenem pisati o gradovima koje trebate posjetiti! Stoga ću ih samo kratko navesti:

Cascais  ribarski gradić s predivnim pješčanim plažama, gdje se riba suši na drvenim stalcima na ulici.

Sveučilišni; Coimbra (Sveučilište se nalazi u srednjovjekovnoj palači! Platite ulaznicu, vrijedi svakog eura).
Fatima bili ili ne bili vjernici.


I obavezno Cabo da Roca najzapadnija točka Europe... ostat ćete bez daha! Rt visok 140 m sa svjetionikom iz 19 stoljeća. Njegova svjetla mogu se vidjeti na čak 40-ak kilometara udaljenosti. Portugalci će vam reći da se za lijepog vremena, s ovog mjesta, vidi Amerika! Ne znam hoćete li povjerovati u ovu urbanu legendu, ali znam da će vas pogledat na horizont ostaviti bez riječi.


Ja sam se zaljubila u ovu državu i ljude u njoj. Nije to samo ljubav na prvi pogled. Takve brzo prođu! To je ljubav koja će trajati vječno!

Ako ste dobili na lotu.. ne znate što ćete s viškom para?! Odite u Portugal na 15ak dana. Ostalo vam je još? Povedite i mene ;-)...

Portugal je sve što želite od destinacije na koju idete. Ali Portugal je i puno više od toga! Portugal je čista pozitiva!

 Putoholičari












Primjedbe