Preskoči na glavni sadržaj

Osveta gnjevnih bogova





Kada godina počne pandemijom, koja prijeti smrću i ekonomskim sakaćenjem svijeta, a nastavi se potresom, valjda je lakše povjerovati babi Vangi i vidovitom Milanu, nego zdravom razumu.

Nikada više epidemiologa, infektologa, seizmologa, statičara nego zadnjih dana.

Mrežama se šire teorije zavjere, savjeti samoproglašenih stručnjaka i google doktora. Lančane poruke kako nas Bog kažnjava zbog sebičnosti, bahatosti, zla koje činimo jedni drugima i planeti Zemlji.

Nisam onaj knjiški tip vjernika, onakav kakvim bi ga većina definirala. Možda mi stoga, teorija da nas Stvoritelj „upozorava“ prijetnjama o istrebljenju, nekako nije legla. Voljela bih se držati Boga koji ljubi, oprašta i pruža nadu, umjesto povjerovati u starog bradonju koji će osvetnički, ognjem i mačem dovesti do konačnog kraja.

Corona nas je razotkrila. Skinula nam je maske. Ne one medicinske, koje su postale ili unosan biznis ili pokazatelj humanosti. Koje se ili prodaju u bescjenje ili doniraju. Corona nam je skinula one nevidljive maske.

Razotkrila je sve iluzije iza kojih se skrivamo. Sve naše tamne i slabe strane.

Razotkrila je one koji će u ovakvim situacijama djelovati humano i one koji će u svemu vidjeti priliku za zaradu.

Razotkrila je one opsjednute sobom.

Razotkrila je  uplašene.

Razotkrila je neodgovorne i nehumane.

Razotkrila je koliko smo povezani, iako se konstantno dijelimo na vjere, nacije, rase, loše, dobre...

Razotkrila je samozatajne, razumne, odgovorne, koji su spremni pomoći.

Razotkrila je boje i pokazala nam da nije sve tako crno, da bi nas Stvoritelj trebao izbrisati s lica Zemlje. Pokazala nam je bijelo i zeleno. Tamo u bolnici na infektologiji, gdje liječnici i medicinske sestre, rade bez pauza. Žuto u svijetlima farova, onog vozača kamiona koji ti dovozi wc papir i kvasac u trgovine. Crveno, u radnom odjelu radnika, koji proizvodi alkohol za bolnicu. Da bi i ti bio siguran, ako dođeš tamo. Narančasto, u uniformi onog, koji ti svako jutro odnosi smeće, ispred stana. Plavo na onom policajcu, koji riskira svoje zdravlje, jer te mora kontrolirati, zato što ne poštuješ samoizolaciju.

Ima još uvijek boja, tu oko nas. Cijeli niz.

Operi ruke. Protrljaj oči. Otvori srce. I vidjet ćeš ih i ti.

Kad to napraviš nećeš kriviti gnjevnog Boga. Vidjet ćeš da to nema veze s njim. Nema veze ni s karmom. Nema veze ni s kaznom za događaje iz prošlosti.

Ali ima s neodgovornim, sebičnim ljudima.

Onima koji traže, tko će im u ovo vrijeme, staviti gel ili trajni lak na nokte. Tko će im crtati obrve ili ofarbati kosu.

Ima veze i s organiziranjem „Korona party-ja“ u toplicama, jer si faca i jači si od pravila.

Ima veze i s pokretnim tektonskim pločama.

Prestanimo kriviti prošlost. Boga. Karmu. Vraćati se neprestano u '41,'91, 2008...prestanimo tražiti krivce za svoje sada, u drugima od jučer. Mijenjajmo sebe!

Reagirajmo za promjenu humano, solidarno, odgovorno. Svatko od nas! Pojedinačno! Jer svatko od nas može biti prevaga na vagi, u ovakvom trenutku.




Primjedbe