Preskoči na glavni sadržaj

Dok rovariš po tuđem životu, tvoj nepovratno prolazi...



Put u pakao,  je popločan dobrim namjerama!

Prije nekih 20-ak dana, učinila sam poznaniku uslugu. Pomogla, recimo to tako, u teškoj situaciji u kojoj se našao. Smatrala sam to normalnim. Pomognem kad mogu. Kad ne mogu pomoći, ne odmažem.

Nisam znala, da ti čak i takve stvari, dokoni ljudi, mogu zamjeriti i okrenuti protiv tebe. Osuđivati! Propitivati! Zašto baš toj osobi? Zašto tad? Zašto uopće? Moram li se ja, uvijek “praviti” humanitarcem i uskakati baš svakome? Imam li kakav skriveni interes i ako da koji? A ako nemam, zašto nisam odbila?

U mojoj glavi milijun upitnika.Pomogla sam, pobogu nekomu. Nikomu naštetila. Ne razumijem!

Ali kad malo razmisliš, stvar je poprilično jednostavna. Postoje ljudi, koji više žive tuđe živote, nego svoj.

Zabadaju nos u tuđe kuće. Upliću se u tuđe izbore. Analiziraju tuđe brakove. Komentiraju tuđe poslovne odluke. Znaju kako odgajati tuđu djecu. Zadiru u tuđe bankovne račune. Znaju tuđu krvnu sliku.

Zaviruju kroz prozore. Vire kroz zastore.

Oni točno znaju, koliko puta si ti skuhala ručak, a koliko on. Tko je od vas dvoje,  više puta skinuo veš sa sušila. Brišeš li ti redovno prašinu. U koliko sati se tko vratio s posla ili iz izlaska. Tko ti dolazi u kuću i kad iz nje izlazi. Dolaze li ti gosti rijetko ili ih možda ugošćuješ prečesto. Komentiraju tvoju šminku i odjeću. Trošiš li na sebe previše ili premalo. Da li ti nova boja kose paše uz ten. Ili si s tom promjenom, napravila kardinalnu grešku. Ima li suprug kilogram, dva više. Zapušta li se on to, jer je nesretan u braku. Volite li se vas dvoje dovoljno. Glumite li, kad se držite za ruke u javnosti. Skrivate li na taj način nešto.

Znaju bolje od tebe i je li tvoje dijete previše na PS-u ili u dvorištu. Znaju je li razmaženo i plačljivo i treba li više discipline.

Trebaš li ti mijenjati posao. Jesi li zapela u rutini ili si prenaglila kad si prešla na novo radno mjesto. Trebaš li paničariti zbog corone i ako da kad trebaš prestati.

To što ti radiš, oni ne bi tako! Oni NIKADA, to ne rade tako!

Oni bi tvoj život, svakako živjeli bolje od tebe.

Ne primjećuju, da su k’o krpelj, zapeli na tuđoj koži i prepuštajući se užitku sisanja tuđe krvi, u potpunosti zaboravili na sebe.

Prevrću nečiji “prljavi veš”, neprestano i uvijek.  Kad to ne rade, šute, jer nemaju pojma o čemu bi drugom pričali.

A u tim rijetkim trenutcima tišine, vjerojatno su i sami svjesni da prekopavaju po tuđim životima,  jer svojim nisu zadovoljni. Dok god zure u tuđi prag, ne moraju gledati u smeće, pred svojim. Kad zdušno čeprkaju, tražeći  sranja u tuđim životima, ne trebaju misliti o vlastitim. Svaki put, kad komentiraju tuđi izgled, ne trebaju gledati u svoje ogledalo. Dok razbijaju glavu, što to ne štima u vezama drugih ljudi, ne moraju razmišljati o svojoj. Kad analiziraju tuđe odluke, nemaju vremena to činiti za svoje.

I umjesto da urede svoj život, oni gube vrijeme rovareći po tuđem.

Nisu svjesni, da ti u tuđoj koži, nikad ne može biti toliko prijatno, kao u svojoj. U svojoj trebaš biti zadovoljan i sretan! Ona je ta, u kojoj se trebaš osjećati ugodno. U kojoj trebaš rasti.

Na to treba usmjeriti svoju energiju, umjesto se nepotrebno trošiti na tuđe živote!

Jedino tako možeš pronaći unutarnji mir!


S APortala


Primjedbe