Preskoči na glavni sadržaj

Bumerang efekt ( kad susjedu crkne krava)



Pa kaže, onako, iskreno iz srca i ponosno, što se eto, toga valjda prvi dosjetio:

"Baš mi je drago da je dobio koronu, kad je protivnik cijepljenja!"

I dok se tako ponosno, poziva na Boga ili karmu, koji vraćaju, prije ili kasnije, milo za drago, ne vidi u svojoj priglupoj izjavi ništa loše. Ne vidi, da u njoj nema ništa kršćanski. Ništa neoliberalno ili neosocijalno. Ne vidi u tome ništa suprotno, onim uvjerenjima, za koja god vjeruje da ih se drži.  Ne vidi, da, ako već vjeruje u Boga, višu pravdu, u karmu ili kolo sreće, da bi se taj isti Bog, viša pravda, karma ili kolo sreće, mogli zavrtjeti i na njemu. Mogli bi mu vratiti, to veselje tuđoj nesreći i pokazati mu iz prve ruke, na njegovoj koži, moć svoga djelovanja. 

 

Možeš se smatrati  "pronicljivijim" i "pametnijim" od drugih, ali da to zaista i jesi, ne bi se veselio što je susjedu crkla krava. Ako ni zbog čega drugog, onda iz straha od vlastitog uvjerenja i da zbog toga, ne crkne tvoja. Shvatio bi da se taj bumerang efekt, u koji vjeruješ odnosi i na tebe i da nema baš ničeg mudrog, plemenitog ili karmičkog u veselju tuđoj bolesti. 

 

Netko te je povrijedio?

Okreni se i odi. Nemoj mu dati drugu priliku, da ponovno učini isto. 

 

Smetaju ti nečiji stavovi? Ne slažeš se s njima? Vaša uvjerenja nemaju dodirne točke? Kompromis nije niti na vidiku? I još si tu? Slušaš? Zašto?  

 

Pronađi  sebi slične! Slušaj njih. Razmjenjuj stavove, iskustva. Nauči nešto novo! Rasti! Neka ti druženje bude zabava, a ne stres.

 

Živcira te stanoviti portal?

Blokiraj!

 

Ne voliš "onog" pjevača?

Ne slušaj!

 

Stvari su poprilično jednostavne;  Ako su ti različitosti izazov: slušaj, diskutiraj, raspravljaj. Nauči nešto novo. A onda ili  prihvati ili odbaci!

 

Ako ti nešto stvara pritisak u životu, makni se od toga!

 

Pronađi ljude i mjesta, uz koje možeš biti opušten. Koji te vesele. Uz koje nema glume! Uz koje si Ti, više Ti, nego kad si sam sa sobom. Uz koje nema onog grča u želudcu! 

 

Može ti netko biti više ili manje simpatičan, možeš na nekoga biti ljut iz opravdanog ili neopravdanog razloga, ali onog trena kad ti zbog tuđe nesreće, usnica počne titrati u  slavodobitni osmjeh, a serotonin preplavi tijelo, znaš da si dotaknuo dno i da niže ne možeš.

 

Ako zaista vjeruješ, da se netko zaslužio razboljeti, jer razmišlja drukčije od tebe,

 

možeš imati 2 fakulteta, 

managersku poziciju i dobro plaćeni posao,

brendiranu odjeću,

možeš citirati knjige koje si pročitao,

možeš slijepo slijediti trendove i staviti crnu profilnu sliku i #blacklifematters# ispod nje, 

možeš se uslikati kako pokazuješ srednji prst Škori (jer prav za prav, tako se zaista bori za ženska prava), 

možeš i ići svaku nedjelju u crkvu i dati lemozinu k'o nikad nitko prije tebe, 

možeš se truditi da ti život izvana izgleda, kao naslovnica novina,

 

ti si unatoč svemu tome, samo obična nula od čovjeka!


S APortal-a


Primjedbe