Preskoči na glavni sadržaj

Recept za ljubav









Nisam imala nesretnih ljubavi. Onih koji su počinjale vatrometima i završavale žrtvama. Epskih! Nekako su sve bile mirne i pitome. Možda i dosadno obične. Nisam zbog njih više vjerovala u princeze i prinčeve. A ni manje.  Nisu me nikad natjerale na ružne riječi. Nisam zbog njih zamrzila muškarce. Niti im prestajala vjerovati.
Ali ne vjerujem u univerzalne recepte za ljubav. Ne tražim za nju upute u knjigama i na seminarima. Osjetim je unutra. Bude mi nekako toplo oko srca. Valjda jer tuče brže i jače. Nikad nisam očekivala scene iz filmova i jeftinih serija. Očekivala sam život! Jer ljubav nikad nije univerzalna. Ona je uvijek osobna i samo vaša. U ljubavi ste vas dvoje i scenaristi i redatelji i glavni glumci. Nema remake-a, nečijeg tuđeg filma. Ne može biti. Jeftine kopije i tako nemaju dug vijek.
Ljubav nisu skupi pokloni. Jer ljubav je i za one koji novaca nemaju.  Ljubav je „volim te“ iz čista mira.  Držanje za ruku. Skuhani ručak. Zagrljaj s leđa kad se najmanje nadaš i zbog toga vrisneš od straha. Ljubav je i kava na balkonu i zajedničko farbanje stana. Ljubav nisu samo riječi. Ljubav su i djela. Ljubav nisu večere u skupim restoranima. Niti naslikavanje po Instagramima. Ne mjeri se ona  brojem objava i tuđih lajkova. Ljubav je kad prepoznaš da je boli iako šuti. I slušanje kad mu je teško. Kad se razumijete bez riječi. Ali i kad se riječi krivo shvatite. Ljubav ne treba make up da bi bila lijepa. Ona je utrka s preponama koje možete skupa preskočiti. Ali i preko kojih se možete spotaknuti. Ljubav je vaš i njegov loš dan. Jer ljubav ima i uspone i padove. Baš svaka. I ona iz žutog tiska i iz Andersenove bajke!  I u usponima i u padovima ljubav se u 4 zida živi. 
Nema velikih i malih ljubavi. Svaka je univerzalna, jedna i jedinstvena. S bilo kojom drugom neusporediva. Možeš čitati upute, slušati savjete. Možeš kopirati tuđe krojeve! Proklinjati sebe i njega što niste "sretni k'o oni"! Ili možeš skrojiti neku po tvojoj i njegovoj mjeri! Baš onako vaš broj, da stoji k'o salivena.  

S APortal-a

Primjedbe