Preskoči na glavni sadržaj

Nemoj mijenjati svijet, promjeni sebe




Približila sam vrelu šalicu usnama, ali nisam popila niti gutljaj. Grijala sam ruke na njoj. Nije hladno. Sunčan je dan. Bablje ljeto. Neki hrabriji ljudi se kupaju dolje na plaži. Točno ispod terase na kojoj sjedim. Ali toplina šalice godi mojim rukama.
Dvije žene, za susjednim stolom, pričaju glasno. Toliko glasno da mi misli bježe i ne mogu ih pohvatati. Pričale su o Ivi. Strašno su ih iritirali njezini postupci. Način na koji vodi svoj život. Premda to o čemu su pričale, nije imalo nikakve veze s njima.
Ne znam Ivu. Možda su u pravu. Možda se zaista treba promijeniti. Ne želim znati. Nisam željela znati. Prisilile su me.
Nevjerojatna je ta ljudska potreba mijenjanja svijeta. Mijenjanja drugih.
Tolstoy je bio u pravu kad je rekao: „Svi žele mijenjati ovaj svijet, nitko ne želi mijenjati sebe!"
Ma pusti Ivu, pogledaj sebe!
Nervira te korumpirani političar, ali ćeš prvi tražiti vezu za posao u državnoj službi. Ne mora biti niti državna, samo neka idu dnevnice, službena putovanja i večere na tuđi račun.
Uzrujan si zbog šefa koji te podcjenjuje i potplaćuje. Ne shvaća koliko ti radiš, jer je stalno po ručkovima, umjesto na radnom mjestu. Ide ti na živce jer je došao na posao preko veze. Bez iskustva i znanja, ali ćeš mu se uvući u dupe. Povlađivati mu. Podržavati njegove odluke. Često i one krive. Jer on je na „poziciji", a ti trebaš posao. Trebaš napredak u karijeri. Trebaš veću plaću. Jer si u kreditu. Jer imaš partnera. Djecu.
Kolega ti smeta pa ćeš mu zabiti nož u leđa. Bez iti malo grižnje savjesti. Jer je „zaslužio". Jer je „neradnik". „Lijenčina". Ili ti se „samo" ne sviđa. Zabijaš taj nož, onako, elegantno. Uz zagrljaj, tapšanje po leđima i neizostavni smiješak. Ne razmišljaš o posljedicama. Njegovom kreditu. Režijama. Partneru. Djeci.
Možda ćeš i sam doći na funkciju. Dobiti veću plaću. Napredovati u karijeri. Smanjit ćeš do jučerašnjim kolegama plaću. Reći ćeš da za taj posao, koji „svatko može raditi“, niti ne zaslužuju više. Iako si do jučer radio na istom radnom mjestu i prigovarao kako radiš za dvoje. Sad ćeš se hvaliti kako si, na ovaj način, firmi uštedio silan novac. Na račun iste te firme, ići ćeš na one skupe ručkove,  koje si nekad kritizirao. Trošit ćeš puno više nego što si uštedio na tuđoj plaći. Biti onaj,na kojeg si se do nedavno žalio.
Nervira te doktor koji prima mito, ali ćeš tražiti vezu da izvadiš krv preko reda, samo da ne stojiš satima s „običnim pukom“, koji „nikog ne zna“! Nemaš ti vremena kao oni. Penzioneri, neradnici i hipohondri!
Primit ćeš mito. Jer si se školovao i nakon što si završio fakultet. Išao na specijalizaciju, subspecijalizaciju. Učio koliko i tvoj kolega u Italiji, a zarađuješ duplo manje.
Očekuješ od partnera da ti bude potpora, ti ćeš za to vrijeme imati „svoj život“ i „zajednički život“! A onda kad ti trebaš biti potpora, nećeš to biti jer... ma naći ćeš već razlog.
Ogovarat ćeš Ivu dok sjediš na kavi. Pričat ćeš o tome kako je razmazila djecu. Kako slijepo voli supruga. Kako je zbog njega zanemarila sebe (i  tebe) i više ne izlazite kao nekad. Kako je glupa i naivna jer  si sigurna da on gleda druge žene, iako za to nemaš dokaza. Kako ju zacijelo ne voli, iako se ne družiš često s njim i u to ne možeš biti sigurna.
Ako Iva, neočekivano dođe na tu istu kavu, zagrlit ćeš ju i zvati draga. Diviti se njoj i tome kako  uspješno manevrira između posla, dvoje djece i supruga. Kako uz sve to izgleda k'o bomba i nije se zapustila. Kako ti to nikada ne bi mogla. Reći ćeš joj i da si ljubomorna što ima tako dobrog supruga, koji ju drži kao kap vode na dlanu.
Reći ćeš djetetu da ne mora dijeliti igračke, ako to ne želi. Da je bolji od drugih u školi ili sportu i da su drugi nula u usporedbi s njim. Da bude sebičan i gazi preko ljudi, ako će ga to dovesti do cilja. Da se ulizuje. Da ne preza od potkupljivanja kako bi uspio. Da slobodno bude bezobrazan prema onima koji mu nisu dragi. Da je vrjedniji ako je bogatiji, bjelji, određene vjere ili nacije.
Zatvorit ćeš oči kad siluju petnaestogodišnju djevojčicu, jer nije tvoja djevojčica. Jer joj roditelji nisu korumpirani političari, koji „pridonose" zajednici. Odmahnut ćeš rukom i prebaciti se na rubriku o sportu.
Reći ćeš i učiniti sve to, a onda bi mijenjao svijet?! Ma nemoj brate, mijenjati svijet! Nemoj molim te!
Mijenjaj sebe!

Primjedbe