Preskoči na glavni sadržaj

Uredska ljubav – recept za tragediju ili sasvim obična ljubavna veza

 


Spomenite ljudima 'uredske ljubavi' i većina će zakolutati očima, a onda ih i s  podsmijehom prokomentirati. Identificirat će ih s razno raznim preljubima, flertovima, prevarama i avanturama zauzetih ljudi. Ne rijetko spomenuti kakvu vezu šefa i podređenog djelatnika, kojom  šef diže  vlastiti ego, a onaj 'niži' u lancu traži instant napredak u karijeri.

Tek poneko će pričati o istinskim ljubavima i vezama koje traju godinama.

 Dobrodošli u 21.st!

Sve  više vremena provodimo na poslu. Slobodnog vremena i vremena koji provodimo kod kuće, sve je manje i zbog toga sve veći broj slobodnih mladih ljudi, koji nemaju vremena za upoznavanja potencijalnih partnera, izvan posla.

 S druge strane, u poslovnom okruženju susrećemo  ljude sličnih interesa i obrazovanja, a količina vremena koje  provodimo s kolegom, utječe na to da se nakon nekog vremena, intenzivnih druženja, razvije simpatija.

 Recept za tragediju ili sasvim obična ljubavna veza

Jednom kada iskrice počnu frcati, teško je zadržati trezvenost i razmišljati racionalno, o mogućim štetnim posljedicama i eventualnim problemima.

Jesi li dovoljno jak i hoćeš li moći držati privatno po strani, pri donošenju poslovnih odlika? Kako će veza utjecati na tvoje poslovne rezultate? Hoćeš li moći zadržati objektivnost ili ćeš zbog vaše veze, prema partneru imati pristran odnos? Što ako veza ne uspije? Hoćete li moći nastaviti raditi skupa, razdvojiti privatno od poslovnog ili će na kraju netko od vas dvoje morati mijenjati odjel ili potražiti drugo radno mjesto?

Možete oboje biti potpuno profesionalni i ne zanemarivati dužnosti. Možete  dati sve od sebe, da se vaša veza  ne reflektira na poslovnu efikasnost, truditi se da na vaše  odluke, ne  utječu osobna naklonjenost, ali onog trenutka kad veza bude 'otkrivena', budite spremni na ogovaranja, podrugivanja i ismijavanja kolega. Svaki vaš potez, bit će na udaru kritika i dodatno seciran. Bit ćete tema dana, tjedna ili mjeseca. Priča kao stvorena, za ubiti vrijeme na “puš pauzi” ili “pauzi za ručak”.

Posebno ako si u vezi s nadređenim (ili si nadređen) . I onda kad se radi o iskrenim emocijama, prvi dojam će biti da je onaj s nižom funkcijom, u vezi iz koristi i zbog želje za brzim napretkom u karijeri.

Sasvim je svejedno, koliko se korektno i profesionalno, pri tom, oboje ponašate, svaka odluka koja će biti donesena u prilog podređenom partneru, bit će pod povećalom.  Eventualni napredak na radnom mjestu, stimulacija ili povišica, će se propitivati više nego kod ostalih kolega i stavljati u negativnu konotaciju. Insinuirat će se da se partneru gleda kroz prste i da su mu se toleriraju stvari koje drugima ne prolaze. S vremenom, taj odnos, šefu može poljuljati ili u potpunosti uništiti kredibilitet i dovesti njegovu kompetentnost u pitanje, a i sposobnosti i stručnost, podređenog će se vjerojatno minorizirati.

Ako veza ne uspije, neće automatski postati jednostavnije. Vrlo vjerojatno će bar jedan iz veze izaći  povrijeđen i svakodnevni susreti s bivšim, će mu biti  bolni. U slučaju da odnos nije završen obostranom željom, bez razmirica i zamjeranja postoji i mogućnost da sve što je rečeno u četiri oka, mišljenja o kolegama, njihovim radnim sposobnostima i odgovornosti,  pronađe širu publiku.

 Ako veza uspije, a vaše odluke mogu prouzročiti sukob interesa, vjerojatno će jedno od vas morati mijenjati posao.

O svemu ovome treba promisliti i to imati na umu, kad se razmišlja o započinjanju veze s kolegom. Treba dobro odvagnuti možemo li se, ili ne, sa svim tim nositi.

Uredske veze, su u pravilu komplicirane. Puno škakljivije i složenije, od ostalih! S nizom komplikacija, kojih u običajenim vezama nema.

 A što, ako je baš to, “ono nešto”?

Treba li zbog svega toga, odustati od “uredske ljubavi”, ako bi veza mogla biti, “ono nešto”?  To možeš znati samo, ako se u toj situaciji nađeš. Ili osjetiš ono nešto u sebi ili ne. Tko kaže da baš vas dvoje nećete biti oni, koji će uspjeti, unatoč svemu? Nisu rijetki slučajevi da kolege s posla uđu u brak.

Ako te je Kupid pogodio svojom strelicom baš na radnom mjestu-moj savjet je; ne brzaj! Daj si vremena da se dobro upoznate.  A onda; ako oboje mislite da imate šansu, riskirajte! Pričama i podmetanjima unatoč.

Ako ti je samo do flerta, vjeruj nije vrijedno! Postoje puno jednostavnije, bezbolnije i manje kompliciranije opcije sexa bez obveza, od onog u poslovnom okruženju!


S APortal-a

Primjedbe